Aannemer scheurherstel

Reparatie en stabilisering gevels

Wij stabiliseren barsten in muren en voorkomen erger

Herstellen van scheuren in de muur

Wij zijn een aannemer die gespecialiseerd is in scheurherstel, reparatie en stabilisering van gevels, onze kennis kan van onschatbare waarde zijn bij problemen met scheuren in uw gebouw. Een van de belangrijkste aspecten van gevelreparatie is het aanpakken van scheuren die kunnen ontstaan in het metselwerk of voegwerk van de gevel. Door tijdig de reparaties uit te voeren, kan verdere schade aan de gevels worden voorkomen en kan de levensduur van het gebouw duurzaam worden verlengd.

woning met scheuren

Eso Scheurherstel is specialist in het herstellen van scheuren in een muur. Wij zijn nummer één voor gevel- en scheurherstel. Met meer dan 10 jaar ervaring weten onze mensen hoe zij onveilige gevels weer stabiel kunnen maken. Zij kunnen scheuren op vakkundige wijze herstellen.

Heeft u last van scheuren in uw muren? Wij kijken naar de mogelijke oorzaak en herstellen het probleem vakkundig.

Scheurherstel 1
Scheurherstel 4

Scheuren in muren repareren

Een grondige gevelinspectie is essentieel om eventuele scheuren in muren of gevels tijdig te ontdekken. Eso zal de muur inspecteren of de dragende elementen, zoals lateien, in goede staat verkeren en verder scheurvorming zullen voorkomen. Door tijdig gevelinspecties uit te voeren en indien nodig reparaties te laten uitvoeren, kan de gevel in optimale conditie worden gehouden en funderingsproblemen worden voorkomen.

ESO – Wij helpen u graag met deskundig advies

Vier meest voorkomende scheuren in een muur

Scheuren aan gevel openingen

Een deuropening of raamopening in het gevelblad kan de druk van de muur niet langer weerstaan. 

Temperatuurverschillen tussen de bouwdelen kunnen ook een oorzaak zijn. Opwarming of afkoeling tussen de binnen- en de buitentemperatuur berokkenen schade vanwege spanningsverschillen.

Lintvoegbewapening plaatsen
Scheuren meten bij scheuren in de gevel.
Verticale scheur in de gevel

Horizontale scheuren door verzakking. 

Horizontale scheuren zijn meestal gevaarlijker, omdat ze niet gemakkelijk ontstaan. Zulke scheuren zijn ook wat minder voorspelbaar. Veelal zit er een verzakking ter hoogte van de fundering. Horizontale scheuren in het metselwerk ontstaan omdat de muur niet flexibel genoeg is om met de ondergrond mee te buigen. Laat onze deskundige de situatie beoordelen.

Verspreide scheuren.

Het dak kan te zwaar zijn voor de dragende muren of het gewicht daarvan is niet gelijkmatig genoeg verdeeld. Het kan op termijn een zodanige druk op een (buiten)muur uitoefenen dat die de spanning niet meer verdraagt met scheurvorming als gevolg.

voorbereiding scheurherstel

Te weinig funderingen of draagvloeren. Deze situatie leidt vaak tot verschillende scheuren in meerdere bouwdelen, en in enkele gevallen met grote scheurbreedtes. Deze situatie kan wijzen op een potentieel stabiliteitsprobleem waarbij u het best een stabiliteitsingenieur inschakelt. 

Verticale scheuren.

Verticale scheuren in gevels of muren lopen van boven naar beneden en kunnen veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, waaronder ongelijke druk op de muur of trillingen in de omgeving.

Duurzame herstellingmethoden

Plaatsen nieuwe spouwankers

Plaatsen van nieuwe spouwankers om scheuren in metselwerk te voorkomen en de gevel stabiel te houden. Roestende spouwankers in de spouw zorgen steeds vaker voor problemen. In de bouw werd in het verleden meestal met niet roestbestendige ankers gewerkt. Helaas roesten de ankers na jaren door, waardoor het buitengevelblad los komt te staan van de binnenmuur.  Scheuren zijn het gevolg en soms kan een heel gevelblad loskomen. Een gevaarlijke situatie die je natuurlijk liever wilt vermijden. Ter herstelling wordt wapening van roestvast staal in het bestaand metselwerk met chemische verankering aangebracht. De betreffende voegen moeten daarvoor niet noodzakelijk worden uitgeslepen.

Spiralen stabiliseren scheuren in muren.

Spiralen, ook wel muurankers genoemd, zijn een effectieve methode voor het herstellen van scheuren in muren. Ze zijn gemaakt van staal, gegalvaniseerd staal of bewerkt staal. Spiralen werken door de gescheurde muurdelen te verbinden en te stabiliseren. Dit helpt om verdere schade te voorkomen en de muur te versterken.

Voordelen van het gebruik van spiralen:

Ze zijn een effectieve methode voor het herstellen van scheuren in muren. Ze zijn onzichtbaar na installatie. Het is belangrijk om ze correct te installeren om optimale resultaten te behalen.

Spiralen zijn een effectieve en relatief eenvoudige methode voor het herstellen van scheuren in muren. Ze zijn een goede optie voor huiseigenaren die een betrouwbare en betaalbare manier zoeken om hun muren te repareren.

Scheuren in bakstenen muren door verzakking

Scheurherstel bij linteel

Grote scheuren in bakstenen muren repareren: Een ongelijke verdeling van de draagkracht van de ondergrond zal grote scheuren veroorzaken in de muur of gevel. De verminderde draagkrachten zijn meestal grondverzakkingen.

Grondverzakking – Oorzaken


Draagkracht van de grond: Als de grond waarop de fundering is gebouwd te zwak is, kan de fundering gaan verzakken.

Erosie: Door erosie kan de grond rondom de fundering worden weggespoeld, waardoor de fundering instabiel kan worden.

Veranderingen in het waterpeil: Als het waterpeil in de grond rondom de fundering stijgt of daalt, kan dit de fundering onder druk zetten en leiden tot verzakking of scheuren. Onvoldoende draagkracht van de grond

Uitdroging van de grond: Uitdroging kan leiden tot veranderingen in de bodemstructuur, zoals het ontstaan van scheuren en barsten, verlies van cohesie, krimp en verminderde spanning. Deze veranderingen zullen de stabiliteit van de grond verminderen en de draagkracht aantasten.
Verandering van de grondwaterstand

Aanleg van zware bebouwing in de omgeving: De draagkracht van de grond verzwakt bij de aanleg van grote of zware gebouwen door bodemverdichting, grondverplaatsing en veranderingen in de grondwaterstand. Deze processen verminderen de ruimte voor water en lucht tussen bodemdeeltjes, leiden tot instabiliteit en kunnen de draagkracht van de bodem aantasten.

ESO – Wij helpen u graag met deskundig advies

Stabiliseren van een fundering

De ernst van de scheuren hangt af van de mate van verzakking. Funderingsreparatie omvat het herstellen van beschadigde of verzwakte funderingen, wat nodig is om verdere schade aan de structuur te voorkomen. Grote scheuren of scheuren in draagmuren vereisen vaak een meer ingrijpende reparatie, Door middel van technieken zoals wapening, het plaatsen van stalen balken of onder metselen kan de fundering worden versterkt en beschermd tegen externe invloeden.

scheur in de muur?
Stabiliseren van fundering

Als professionele aannemer voor duurzaam herstel van scheuren zullen we de juiste methoden toepassen om de fundering te herstellen en stabiliseren.

Heien: Heien is een techniek waarbij palen in de grond worden geslagen om de fundering te ondersteunen. Grondverbetering: Grondverbetering is een techniek waarbij de grond rondom de fundering wordt versterkt, bijvoorbeeld door cement of zand toe te voegen. Drainage: Drainage is een techniek waarbij overtollig water uit de grond rondom de fundering wordt afgevoerd. Nieuwe fundering: De bestaande fundering ondersteunen door een nieuw steunvlak te creëren.

Met vele jaren ervaring in scheurherstel weten wij precies wat de juiste werkwijze is om schade op een veilige manier te herstellen en in de toekomst te voorkomen.

Wat moet u doen als je scheuren in uw muur hebt?

Mocht je twijfelen dan raden wij je echt aan om geen risico te nemen en zo snel mogelijk onze medewerkers om advies te vragen. Het is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de waarde van het gebouw. Je kan beter vlug handelen. Hoe miniemer de schade, hoe eenvoudiger het probleem op te lossen.

Wij hebben uitgelegd welke type scheuren in muren gevaarlijk zijn. We gaan een aantal zaken in vraag stellen zodat u een beter beeld heeft van uw situatie.

Hoeveel scheuren zijn er in de muur?

Als er meer scheuren zijn, betekent dit dat de muur meer beweegt. Als er veel scheuren in de muur zitten, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met de bouw.

Kun je de scheur zien in het baksteenwerk of alleen in de pleisterlaag?

Als je alleen een scheur ziet in de pleisterlaag, is dat niet zo erg. Het ziet er misschien niet mooi uit, maar het is meestal niet gevaarlijk. Het kan zijn dat er onder het pleisterwerk nog meer scheuren zijn, dus wees voorzichtig als de scheuren horizontaal lopen.

inspectie scheuren in de gevel

Is de scheur in een muur die het gewicht van het huis draagt?

Een muur die het gewicht van het huis draagt, noemen we een dragende muur. Als daar een scheur in zit, kan dat gevaarlijk zijn. Maar als de scheur in een muur zit die geen gewicht draagt, is dat meestal niet gevaarlijk.

Worden de scheuren snel groter?

Als dat zo is, moet je snel actie ondernemen om te voorkomen dat de scheuren erger worden.

Is er iets veranderd in het water onder het huis?

Als het waterpeil onder je huis is veranderd, kan dat problemen veroorzaken. Vraag het aan je buren of aan mensen die er verstand van hebben.

Hebben andere huizen in de buurt ook scheuren?

Als dat zo is, kan dat betekenen dat er een probleem is met de hele buurt. Het is slim om samen met je buren een expert te raadplegen om het probleem op te lossen.

Woon je op een plek waar vaak problemen zijn met de fundering?

Als dat zo is, loop je meer risico op scheuren in de muur. Als je denkt dat je scheuren in de muur te maken hebben met de fundering, moet je snel hulp zoeken.

Samenvatting

Weet je waarom er scheuren in de muur zitten? Los het probleem alleen op als je weet waarom de scheuren er zijn. Als je het probleem niet kent, kunnen de scheuren erger worden. Hopelijk begrijp je nu beter of de scheuren in je muur gevaarlijk zijn. Twijfel je nog steeds? Vraag dan snel om hulp, zodat je weet wat je moet doen.

logo eso betonherstel
Kopie van E 1 1
Vochtbestrijding