Hoe betonrot balkon herstellen?

Wijntje drinken op hersteld beton

Betonrot aan balkon – Start het herstel

Een balkon is een structureel deel en moet veilig zijn aangezien er mensen op moeten kunnen staan. Het is een dragend deel van de constructie. Vermijd totale degradatie als gevolg van te veel schade. Daarnaast is het gevaarlijk omdat vallende betonstukjes voor de onderlopende mensen direct gevaar oplevert. Als vastgoedeigenaar heb je onderhoud plicht. Een balkon repareren is helaas een van de meest voorkomende betonrot situaties die snel aangepakt moeten worden.

Hoe betonrot aan een balkon herstellen?

Betonrot, ook bekend als betonkanker of betonaantasting, is een veelvoorkomend probleem dat balkons aantast. Het treedt op wanneer het oppervlak van het beton begint af te schilferen, waardoor de onderliggende stalen wapening zichtbaar wordt. Indien onbehandeld, kan betonrot de structuur van uw balkon verzwakken en zelfs gevaarlijk maken om te gebruiken.

Als je goed kijkt naar betonrot is het probleem simpel te omschrijven. De wapening roest doordat er vocht bij de wapening komt. Het roest zet uit en drukt beton weg. De natuurkrachten doen de rest, het beton is niet sterk genoeg om hier weerstand aan te bieden. Het beton moet ergens heen en gaat dan naar buiten. Dit komt doordat beton bros is, het zal verbrokkelen.

Stappenplan balkon herstellen

Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om betonrot te herstellen en de sterkte en integriteit van uw balkon te herstellen. Hier zijn enkele tips voor het repareren van betonrot op een balkon:

olifant op een balkon

Identificeer de oorzaak van betonrot aan het balkon

Om betonrot effectief te herstellen, is het belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te identificeren. Veelvoorkomende oorzaken van betonkanker zijn corrosie van de stalen wapening, onjuiste uitharding van het beton en vorst-dooischade.

Hoe betonrot verwijderen?

Zodra u de oorzaak van de betonkanker heeft vastgesteld, is de volgende stap het verwijderen van het beschadigde beton. Dit kan met een hamer en beitel, of met behulp van een betonslijper.

Repareer de stalen wapening

Als de stalen wapening in uw balkon is gecorrodeerd, moet deze worden gerepareerd of vervangen. Dit kan door het staal te reinigen en een corrosie werende coating aan te brengen, of door nieuwe staalwapening aan te brengen.

Reconstrueer de vorm: Nadat de bewapening is hersteld of vervangen, is het tijd om het nieuwe beton aan te brengen. Dit kan worden gedaan door de holtes te vullen met een reparatiemortel en het oppervlak glad te maken zodat het overeenkomt met het omringende beton.

Bescherm het beton

betonrot aan werkman hertelt

Om toekomstige betonkanker te voorkomen, is het belangrijk om het beton te beschermen tegen verdere schade. Dit kan door de ondergrond af te dichten met een carboniserende laag, of door een waterdicht membraan aan te brengen aan de onderzijde van het balkon.

Door deze stappen te volgen, kunt u betonkanker op uw balkon effectief repareren en de sterkte en duurzaamheid ervan herstellen. Het is echter belangrijk op te merken dat het herstel van het beton een complex en arbeidsintensief proces kan zijn, dus het kan u beter een ​​professionele aannemer aanspreken om de reparaties uit te voeren.

Plaatsen nieuwe tegels op een balkon

Na herstel van het betonrot aan het balkon kan er gekozen worden voor een nieuwe vloer. U heeft keuze uit een vloer op tegeldragers of een gelijmde vloer met ontkoppelingsmat. Elk heeft voor en nadelen.

ESO – Wij helpen u graag met deskundig advies