Betonrot herstellen rodinia

Betonrot Herstellen – Expert Betonreparatie

Betonrot laten herstellen door firma ESO

Wij kunnen u helpen bij het repareren van betonrot. De waarde van uw vastgoed verhoogt door een degelijke herstelling. Neem contact op en we nemen met u de mogelijkheden door.

betonrot aan werkman hertelt

Gratis plaatsbezoek

Opmaak prijsofferte betonrot herstellen.

Een deskundige kan beoordelen welke reparatiemethode het beste is. Dat kan variëren van kleine herstellingen tot het versterken van de draagconstructie in het beton. Dit zijn geen cosmetische oplossingen, maar constructieve. Je praat bij een herstelling over een kostenpost van duizenden euro’s. Voor de juiste prijs is een plaatsbezoek en controle noodzakelijk. Een deskundige van Eso Betonherstel komt graag ter plaatse om u een voorstel te formuleren.

Betonrot? Eenvoudig uitgelegd

Stel je voor dat je gewapend beton hebt, zoals in een muur of balk.

Binnenin zit een metalen skelet, bewapening, dat maakt het beton sterk. Maar als er water en/of schadelijke stoffen in het beton binnendringt zal het metaal gaan roesten. Roest duwt het beton omhoog en zorgt voor barsten, afbrokkeling en scheuren. Dit noemen we betonrot.

Oorzaak van betonrot en oplossingen

Betonrot is een term die wordt gebruikt om schade te beschrijven die wordt veroorzaakt door wapeningscorrosie in beton. Hoewel de term verwarrend is omdat er geen sprake is van verrotting in chemisch of biologisch opzicht, kan wapeningscorrosie leiden tot ernstige problemen. Deze vorm van schade treedt voornamelijk op bij betonconstructies waar de wapeningsdekking onvoldoende is of waar het beton van de buitenste centimeters van mindere kwaliteit is.

“De term betonrot verwijst naar uitzettende corrosieschade”

herstelling van gescheurde lintelen door werkmannen op stellingbeton
Betonrot loskomende hoek

Betonrot kenmerken

Veelvoorkomende symptomen van betonrot aan balkons, dakranden en andere betonconstructies zijn:

  • Uitzetten van het betonoppervlak.
  • Roestvlekken aan het oppervlakte van het beton
  • Korrelig wordend oppervlak
  • Lekkages uit de onderzijde van het beton.
  • Loskomende hoeken.

De 3 meeste voorkomende plaatsen betonrot

1 Betonrot aan een balkon.

Blootstelling aan water op uw balkon gedurende lange perioden kan leiden tot betonrot aan het balkon. Het kankeren van het beton start wanneer water door betegelde of de geverfde afwerkingen naar de stalen wapening in het beton kan gaan. Vanaf daar begint het water het staal te roesten en gaat dan verder naar de rest van het gebouw, waardoor de structuur uiteindelijk verslechtert. De eerste tekenen zijn roestvlekken aan het oppervlak, blazende verflaag, loszittende plinten en tegels. Vervolgens gebarsten of uitpuilend beton en zichtbaar verroest staal dat uit het beton steekt.

reparatie betonrot van een balkon 2e verdiep aan appartement.
Herstel balkon Dilbeek

2 Betonrot aan de dakrand.

Als het beton aan de dakrand begint krom te trekken, te barsten, is het mogelijk dat er water naar binnen is gesijpeld door onopgemerkte gebieden die verwaarloosd of onjuist waterdicht zijn gemaakt. Vaak is de bovenzijden niet waterdicht of is de dakrand in het verleden niet goed beschermd geweest. Stukken beton kunnen loskomen en schade veroorzaken.

3 Betonrot aan linteel of linteau (poutrelle).

Schade aan lintelen is een moeilijke klus. Tijdens de werken dient het bovenliggend gevelblad beveiligd te worden tegen doorzakking. Het is bovendien delicaat werk, men dient te voorkomen dat er schade ontstaat aan het raamchassis

Het is misschien niet mogelijk om de huidige situatie te verhelpen zonder het getroffen gebied te vervangen en ervoor te zorgen dat de vervangingen goed waterdicht zijn.

Carbonatie mogelijke oorzaak van betonrot

In beton waar de voorgeschreven hoeveelheid calciumchloride als bindmiddel is overschreden gaat  de degradatie snel. Het chloride werd in het verleden tijdens de fabricage van de bindmiddelversneller aan het beton toegevoegd. Deze versnellers werden tot 40 jaar geleden veelvuldig in beton toegepast.

Betonrot aan de wapening kan ontstaan ​​door carbonatatie (indringing van kooldioxide uit de lucht) of door indringing van chloriden. Binnendringen van chloride in het beton is een probleem in vochtige  klimaten of op plaatsen waar veel zout aanwezig is, zoals op kaaien aan zee of schepen

 

Wacht niet te lang met betonrot te herstellen

Ontdekte u recent verschijnselen van betonrot? Aarzel dan best niet te lang en probeer zo snel als het kan het probleem aan te pakken zodat grotere schade en kosten vermeden worden. Het proces zal zich in de tijd sneller voortzetten. Als de belasting op het beton en constructie te hoog wordt, de sterkte van het beton door scheuren verzwakt is, dan kunnen er zelfs grote stukken afbreken. U kan aansprakelijk gesteld worden voor gevolgschade.

herstelproduct tegen betonrot

Betonrot herstellen kosten

Wat kost betonrot herstellen? Men denkt nogal eens, samen met een schilder of aannemer gevelwerken, dat de scheuren afdekken voldoende is. Maar binnen het beton gaat de corrosie gewoon door. Er is helaas geen simpel lapmiddel.

Bij herstelling van van betonrot is het kostenplaatje een samenstelling van een aantal kosten. Stellingkosten, afvoeren afval, ophalen materialen, werkuren van gespecialiseerd personeel, grondstoffen, opkuisen werf, verplaatsingskosten. De verscheidenheid van de verschillende werven maakt het onmogelijk om een schatting per onderdeel te maken. Met een paar foto’s kunnen we u al een richtprijs geven.

Bescherming tegen betonrot.

Zoek de plaatsen waar water kan binnendringen en neem beschermende maatregelen. De bijzonderste maatregel is het weerhouden van water in de constructie.

Of het nu gaat om grote of kleinschalige betonconstructies, preventie is altijd de beste remedie voor waterschade. Mogelijke oplossingen zijn vloeibare membranen, afdichtingscoatings, waterafstotende middelen enz…

De aantasting van de wapening tijdens de verwachte levensduur kan worden voorkomen door toepassing van de voorgeschreven coating van de wapening en een betonsamenstelling die geschikt is voor de omgeving waarin de constructie wordt geplaatst.

ESO – Wij helpen u graag met deskundig advies