Hersteltechnieken Beton

onderzoek ugent zelfherstellend beton

We duiken in de fascinerende wereld van betonherstel. Betonconstructies zijn alomtegenwoordig in onze bebouwde omgeving, en het is van cruciaal belang om de levensduur van deze structuren te verlengen door schade tijdig te herstellen. Laten we eens kijken naar de materialen en technieken die worden gebruikt in dit proces.

Laten we beginnen met de materialen. De keuze van het juiste materiaal hangt af van de ernst van de schade en de gewenste functionaliteit van de constructie. Een van de meest gebruikte materialen zijn mortels en betons. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Cementgebonden mortels zijn populair vanwege hun betaalbaarheid en gebruiksgemak, terwijl polymeer gemodificeerde mortels een betere hechting en sterkte bieden. Vezelversterkte mortels zijn ideaal voor zware belastingen.

Herstellen van grotere beton elementen

Een ander belangrijk materiaal is spuitbeton. Dit is een snel en efficiënt te verwerken materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het herstellen van grote oppervlakken zoals muren, kolommen en balken.

Nu gaan we over naar de technieken die worden toegepast bij betonherstel. Reparatietechnieken omvatten het handmatig of machinaal verwijderen van beschadigd beton en het aanbrengen van nieuw beton. Injecteren is een techniek waarbij scheuren en barsten worden gevuld met een hars of mortel. Het aanbrengen van bekleding beschermt beton tegen chemische aantasting of slijtage. Extra wapening kan worden geplaatst in betonconstructies die te maken krijgen met zware belasting.

En tot slot, kathodische bescherming is een techniek om corrosie van wapening te voorkomen.

Wat is kathodische bescherming?

Kathodische bescherming (KB) is een techniek om corrosie van metalen te voorkomen door het metaal kathodisch te polariseren. Dit betekent dat het metaal een negatieve elektrische lading krijgt. Hierdoor wordt de corrosiereactie, die metalen van hun elektronen berooft, omgekeerd.

Hoe werkt kathodische bescherming?

Er zijn twee hoofdtypen kathodische bescherming.

Opgedrukte of externe stroom: Hierbij wordt een stroombron gebruikt om een ​​negatieve stroom aan het te beschermen metaal te leveren.

Opofferingsanode: Hierbij wordt een metaal met een lager elektrolytisch potentieel dan het te beschermen metaal (een opofferingsanode) in contact gebracht met het te beschermen metaal. De opofferingsanode corrodeert in plaats van het te beschermen metaal.

Samenvatting

Onze conclusie, betonherstel is een complex proces dat gebruik maakt van verschillende materialen en technieken. De juiste keuze hangt af van verschillende factoren, en het is daarom van essentieel belang om een specialist te raadplegen om de juiste beslissing te nemen.

Wij hopen dat dit een nuttige introductie was tot het onderwerp van betonherstel, en kijken we uit naar jullie vragen en opmerkingen.

ESO – Wij helpen u graag met deskundig advies