Herstellen barsten & scheuren in muren

Image

Oorzaken van een scheur in de muur

Scheuren zijn veelal het gevolg van bouw- of constructiefouten of van een veranderingen in de constructie bijvoorbeeld. Het kunnen spouwankers zijn die gaan roesten. In sommige gevallen zijn ze in het geheel niet aangebracht of op de verkeerde plek geplaatst.

De dakconstructie is te zwaar voor de dragende muren of het gewicht daarvan is niet gelijkmatig genoeg verdeeld. Vloeren kunnen op termijn een zodanige druk op een (buiten)muur uitoefenen dat die de spanning niet meer verdraagt met scheurvorming als gevolg.

Een deur- of raamkozijn kan de neerwaartse druk van de muur niet langer kan weerstaan. Temperatuurverschillen kunnen ook een oorzaak zijn. Verhitting of afkoeling of een te grote onbalans tussen de binnen- en de buitentemperatuur berokkenen dan schade door het optreden van spanningsverschillen.

Horizontale scheuren ontstaan omdat de muur niet flexibel genoeg is om met de ondergrond mee te buigen. Horizontale scheuren zijn over het algemeen gevaarlijker, omdat ze niet gemakkelijk ontstaan. Ze zijn ook wat minder voorspelbaar. Bovendien zijn hun oorzaken moeilijker te achterhalen. Laat een vakman de situatie beoordelen.

Onvoldoende aangepaste funderingen of draagvloeren. Meestal geeft deze situatie verschillende scheuren in meerdere bouwdelen, soms met grote scheurbreedtes. Deze situatie kan wijzen op een potentieel stabiliteitsprobleem.

Scheuren in de muur duurzaam herstellen

Wanneer actie ondernemen? Dat moet een specialist uitmaken, maar in veel gevallen is het simpel: hoe eerder hoe beter. Muurschade herstelt niet uit zichzelf, zal in principe alleen maar verergeren. Herstellen is de boodschap. Verval is progressief: de kosten nemen toe, naarmate er langer wordt gewacht met ingrijpen, wordt herstelling duurder. Scheuren in de muur, wat is er aan de hand?

Image
Image
Image
Image
s

Vraag offerte aan

Straat, nr,
Stad/Gemeente
Image
Image